top of page

Hatha yoga

De yogalessen zijn gericht op rustig bewegen: in houdingen als staan, zitten en liggen, ondersteund door de ademhaling. Dit zorgt voor het optimaliseren van de doorbloeding, een belangrijk aspect. Een goede doorbloeding verbetert vitaliteit, fitheid en psychisch welbevinden en is tevens een goede ondersteuning voor het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

 

De lessen worden medisch onderbouwd door mijn opleidingen Oefentherapie Cesar (Houding & Bewegingsleer) en Adem- en Ontspanningstherapie Methode van Dixhoorn (resp. HBO en Post-HBO).

beweging

en 

rust

 

Een yogales omvat onder andere:

- Losmaakoefeningen

 

- Voorbereidende oefeningen op de lichaamshoudingen / asana’s

 

- Ademhalingstechnieken / Eindontspanning

 

- Verweven door de gehele les worden aandacht / mindfulness,

  ademhaling, bewustwording, concentratie en coördinatie beoefend

 

Een goede doorbloeding is bloedvatverwijdend en bloeddrukverlagend.

 

Yoga en Vedanta

harmonie

in

lichaam

en

geest

 

Het woord yoga betekent letterlijk juk of brug en wordt gebruikt als aanduiding van een bepaalde methode of techniek. Hatha-yoga is een methode om lichaam en geest met elkaar in harmonie te brengen. Spirituele disciplines. die zijn gericht op de vereniging van de individuele ziel met God worden eveneens yoga’s genoemd. Vedanta kent een aantal van deze yoga’s die ieder afzonderlijk maar ook in combinatie met elkaar, naar persoonlijke voorkeur kunnen worden beoefend. Vijf soorten yoga’s hebben een vooraanstaande plaats gekregen, zoals jnana-yoga: de weg van analyse en onderscheidingsvermogen; bhakti-yoga: de weg van verering van en toewijding aan een gekozen ideaal;  karma-yoga:  de weg van onzelfzuchtig handelen en raja-yoga: de weg van meditatie, inkeer en contemplatie (de acht treden van asthanga-yoga van Patanjali).

 

Lees meer.......

bottom of page